Sinds de vorige publicatie hebben er negen nieuwe auto’s een plaats in de toptienlijsten veroverd. De totale zuinigheid van de auto’s die in de lijsten zijn opgenomen is met vier procent verbeterd ten opzichte van de lijsten van begin vorig jaar. De fabrikanten maken serieus werk om zuinige modellen op de markt te brengen. Stimuleringsmaatregelen helpen daarbij. En de consument waardeert dat. Het marktaandeel van auto’s met een A- en B-energielabel steeg sinds 2001 van 15 naar 25 procent (bron Rai). De volgende modellen hebben een plaats veroverd in de lijsten van 2008: Daihatsu Trevis, Subaru Justy, Fiat 500, Fiat 500 diesel, Renault Modus, Seat Cordoba diesel, Audi A3 diesel, Seat Altena en de Volkswagen Jetta. Het zuinigste model blijft de Volkswagen Polo TDI 59 KW Blue Motion. Met een CO2-uitstoot van 102 gram per kilometer is dit de milieukampioen. De Top 10-lijsten zijn er voor vier populaire klassen auto’s: mini’s, kleine middenklassers, middenklassers en grote middenklassers. Elke Top10 bestaat uit de vijf zuinigste benzine- en dieselmodellen uit die klasse. ANWB, WNF en Stichting Natuur en Milieu publiceren deze lijsten sinds het najaar 2006 om consumenten te helpen en te stimuleren bij het kiezen van een minder vervuilende auto. Men wil klimaatverandering tegengaan en natuur wereldwijd behouden. Verder werken het WNF en ANWB actief samen met de autobranche om energiezuinige auto’s te promoten. www.top10.hier.nu .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding