Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag (6 januari). AFM ging na de afwijzing van de Ondernemingskamer in cassatie bij de Hoge Raad. Over het algemeen wordt het advies van de advocaat-generaal in negentig procent van de gevallen integraal overgenomen door de Hoge Raad. Het trackrecord van Timmerman ligt zelfs nog hoger en benadert de honderd procent.
De strijd tussen AFM en Spyker draait vooral om de fiscale verliescompensatie die Spyker in zijn verslag over 2006 heeft opgenomen. Een dergelijke post is alleen gerechtvaardigd als een onderneming ‘overtuigende aanwijzingen’ heeft dat er binnen redelijke termijn voldoende fiscale winst beschikbaar zal zijn. Sinds haar oprichting heeft Spyker nooit winst gerapporteerd.
In het halfjaarbericht over 2007 is de verliescompensatie alweer geschrapt. Volgens AFM een bewijs dat de ‘overtuigende aanwijzingen’ van Spyker een half jaar eerder onjuist waren. Spyker zegt dat na goedkeuring van het verslag in april 2007 nieuwe gebeurtenissen tot deze stap hebben geleid.Het advies van Timmerman is een ernstige tegenvaller voor de AFM.
Sinds 2007 is de beurswaakhond gemachtigd bij twijfel om een toelichting op de jaarrekening te vragen en in het uiterste geval zelfs vernietiging te eisen. Dit laatste is nog niet voorgekomen. De laatste jaarrekening die is herzien is die van Ahold over het boekjaar 2002.

AFM wil niet reageren tot het vonnis van de Hoge Raad.
Lees ook: Financieel directeur Spyker alweer weg
Lees ook: Snoras Bank hevelt aandelen Spyker over

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding