Alhoewel Spyker geen uitspraken over 2009 wil doen geeft topman Victor Muller wel aan "een significante verhoging van de productie" te verwachten. Dat zei hij tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Spyker heeft ook geen last van de kredietcrisis. "De vraag naar onze auto’s is niet weggevallen, ondanks het huidige economische klimaat", aldus Muller. Hij voegt eraan toe dat de vraag naar de luxe auto’s die Spyker produceert met name uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten komt.
De totale productie kwam in 2008 uit op 43 auto’s tegen 22 auto’s in 2007. In het vierde kwartaal van 2008 produceerde en leverde Spyker veertien auto’s, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen Spyker slechts twee auto’s produceerde. Spyker kampte toen met een gebrek aan financiele middelen. Muller zegt dat de toename van de productie en levering vooral toe valt te schrijven aan het verbeteren van de efficiëntie.Het bedrijf zegt op de middellange termijn over voldoende financiële middelen te beschikken in de vorm van leningen van grootaandeelhouder Snoras Bank. Snoras verschafte Spyker al tien miljoen euro en zal verdere leningen verschaffen.
Spyker maakt verder bekend sterk de nadruk te willen leggen op het verder uitbreiden van de merchandise. Muller wijst in dit verband op Ferrari. "Ferrari haalt meer van de omzet uit kleding en aanverwante producten dan uit de verkoop van auto’s." Spyker wil de komende jaren zelf vijf tot tien procent van de omzet uit merchandise halen.
In het eerste kwartaal 2009 zal Spyker zich richten op de productie van de Spyker C8 Laviolette om in het tweede kwartaal de starten met het produceren van de C8 Aileron. De Aileron zal tijdens de Genève Motorshow in maart zijn debuut maken. Op 1 december 2008 kondigde de financiele bestuurder Lex Roukens aan om op te stappen maar een opvolger is inmiddels gevonden. "We zijn nu bezig met het tekenen van het contract en verwachten volgende week de nieuwe cfo te kunnen aankondigen", zegt Victor Muller.
Het aandeel Spyker, dat per 2 maart verdwijnt uit de Small Cap Index van de Amsterdamse beurs, noteert omstreeks 09.20 uur 23 procent hoger op 3,94 euro.

Zie ook: Spyker hoeft jaarrekening niet te herzien 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding