In de Benelux steeg de afzet van auto-onderdelen elf procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. In vergelijking met 2007 is de stijging zelfs negentien procent.

Sator-directeur Adriaan Roggeveen is dan ook optimistisch over de perspectieven voor  komend kwartaal en de rest van dit jaar. "De stagnerende autoverkopen hebben niet geleid tot minder autogebruik bij de particuliere automobilist. Integendeel, de laagste brandstofprijzen sinds 2002 zijn zelfs een stimulans om de auto vaker te gebruiken."

Ook wijst Roggeveen op indicaties dat het aantal autovakanties dit jaar sterk zal toenemen. Het totaal aantal verreden kilometers per auto zal daardoor groeien. Ook is een trend waarneembaar waarbij automobilisten ervoor kiezen de auto nog maar eens een flinke onderhoudsbeurt te laten geven inplaats van een nieuwe(re) auto te kopen.

"Dit alles leidt tot een veroudering van het wagenpark en dat is per definitie goed voor iedereen die zich met auto-onderhoud en reparatie bezighoudt."

Daarentegen is er een duidelijke stagnatie in de zakelijke markt, af te meten aan de afzet van onderdelen voor bestelauto’s. Zo is bij Sator-dochter Harrems Tools, gespecialiseerd in gereedschappen en werkplaatsuitrusting, ide kwakkelende economie wel duidelijk voelbaar. Hetzelfde geldt voor de export van Nipparts-producten naar landen in Oost Europa. "De economische crisis is daar dubbel voelbaar door de waardedaling van de lokale munten."

Roggeveen zegt de afgelopen week zo’n twintig bezorgde klanten en medewerkers aan de telefoon te hebben gehad. Op grond van berichtgeving in de media was bij hen de indruk ontstaan dat de zaken bij Sator problematisch verlopen. "Het tegendeel is waar", zegt Roggeveen. "We houden onze eigen broek op."  Sator Holding nog steeds dezelfde twee aandeelhouders als bij de fusie in 2005, te weten Van Heck Investments en A.R.M-Stokvis. Het laatstgenoemde bedrijf werd onlangs door Citadel Enterprises geaquireerd uit de in zwaar weer verkerende Kroymans Corporation.

Roggeveen benadrukt dat de gang van zaken daar geen invloed heeft op het reilen en zeilen van Sator Holding. "De economische situatie van onze aandeelhouders heeft geen directe invloed op de bedrijfsvoering van Sator. Het managementteam van Sator en de beide aandeelhouders zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding