De omzet daalde met 31 procent ten opzichte van een jaar geleden naar 213 miljoen euro. Het aantal verkochte apparaten, 1,4 miljoen, lag lager dan de analistenverwachting van 1,7 miljoen. De gemiddelde prijs van 99 euro lag daarentegen hoger dan de verwachte 92,20 euro.
De nettoschuld nam toe met van 1,1 mrd in het vierde kwartaal tot 1,2 mrd euro. Hoewel TomTom denkt binnen de bankconvenanten te kunnen blijven, zijn er volgens het bedrijf scenario’s mogelijk dat het deze moet breken. De convenanten zijn de eisen die een bank stelt bij het beschikbaar stellen van een lening. Om binnen dit raamwerk te blijven, kijkt TomTom naar eigen zeggen naar de mogelijkheid om de voorwaarden van de leenfaciliteit te heronderhandelen, ‘eventueel in combinatie met andere stappen’.
De marktvraag was volgens het bedrijf in het eerste kwartaal ‘in lijn met onze verwachting’. Door de economische onzekerheid blijft de voorspelbaarheid van de markt echter beperkt, aldus TomTom. Het bedrijf zal zijn eerder uitgesproken verwachting daarom niet aanvullen.

Het bedrijf liet eerder weten te verwachten dit jaar elf tot twaalf miljoen navigatiesystemen te verkopen, waardoor de omzet tussen de 1,4 en 1,6 miljard euro zal uitkomen.
De zorgen over de schuldpositie van TomTom blijven bestaan, zegt analist Peter Olofsen van Kepler Capital Markets itegen Dow Jones Nieuwsdienst in reactie op de eerstekwartaalcijfers. Het operationele verlies was in lijn met zijn verwachting, maar beter dan de consensus. Het aandeel TomTom sloot dinsdag op 4,74 euro maar stond vandaag (woensdag) rond het middaguur op een verlies van 2,5 procent. (bron: FD en Dow Jones Nieuwsdienst)