Uitspraak rechter: Kia kan reparateurs weren

De uitspraak vandaag in het kort geding dat werd aangespannen door een aantal opgezegde Kia-dealers en sub-dealers tegen Kia Motors Nederland leidt bij Bovag Autodealers tot verbazing. De eisende partij kreeg van de rechter ongelijk waarmee importeur Kia Motors Nederland erkende reparateurs uit haar netwerk kan weren.

Geert Vermeer, voorzitter van Bovag Autodealers, reageert in een persbericht: ‘Met deze uitspraak staat een Nederlandse rechter lijnrecht tegenover de bedoeling van de Europese Commissie. Die hanteert al jaren een beleid waarmee concurrentie binnen de autobranche zoveel mogelijk bevorderd wordt. Goed voor dealer en consument, en daarmee ook voor de importeur. De uitspraak van vandaag legt een bom onder deze situatie. Iets wat we niet kunnen gebruiken in deze turbulente tijden.’
Na het faillissement van importeur Kroymans eerder dit jaar werd de import van Kia in Nederland overgenomen door Kia Motors Nederland, onderdeel van de Europese importorganisatie van Kia. Deze importeur besloot met minder dealers een nieuw contract aan te gaan en gaf tevens aan af te willen van de status ‘erkend reparateur’. De betrokken dealers en erkend reparateurs kwamen hier, gesteund door Bovag Autodealers, tegen in het geweer. Beide groepen spanden een kort geding aan.
De uitspraak van vandaag betekent volgens Bovag Autodealers niet dat het einde van de Erkend Reparateur in zicht is. Arnold Koopmans, jurist van Bovag: ‘De uitspraak nu is specifiek voor dit geval in Nederland. Over twee weken volgt nog de uitspraak in het kort geding van de Erkend Reparateurs tegen Kia Motors Nederland. Bij een andere rechtbank en een andere rechter. Het kan heel goed zijn dat verschillende rechters verschillend beslissen in een zaak als deze, temeer omdat er zich in beide zaken een andere discussie heeft ontsponnen. We wachten dus de tweede uitspraak af. Maar als de eisers wederom ongelijk krijgen, gaat Bovag direct naar Brussel om daar de zaak aanhangig te maken. De strijd is verre van gestreden.’

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Uitspraak rechter: Kia kan reparateurs weren - Automobielmanagement.nl

Uitspraak rechter: Kia kan reparateurs weren

De uitspraak vandaag in het kort geding dat werd aangespannen door een aantal opgezegde Kia-dealers en sub-dealers tegen Kia Motors Nederland leidt bij Bovag Autodealers tot verbazing. De eisende partij kreeg van de rechter ongelijk waarmee importeur Kia Motors Nederland erkende reparateurs uit haar netwerk kan weren.

Geert Vermeer, voorzitter van Bovag Autodealers, reageert in een persbericht: ‘Met deze uitspraak staat een Nederlandse rechter lijnrecht tegenover de bedoeling van de Europese Commissie. Die hanteert al jaren een beleid waarmee concurrentie binnen de autobranche zoveel mogelijk bevorderd wordt. Goed voor dealer en consument, en daarmee ook voor de importeur. De uitspraak van vandaag legt een bom onder deze situatie. Iets wat we niet kunnen gebruiken in deze turbulente tijden.’
Na het faillissement van importeur Kroymans eerder dit jaar werd de import van Kia in Nederland overgenomen door Kia Motors Nederland, onderdeel van de Europese importorganisatie van Kia. Deze importeur besloot met minder dealers een nieuw contract aan te gaan en gaf tevens aan af te willen van de status ‘erkend reparateur’. De betrokken dealers en erkend reparateurs kwamen hier, gesteund door Bovag Autodealers, tegen in het geweer. Beide groepen spanden een kort geding aan.
De uitspraak van vandaag betekent volgens Bovag Autodealers niet dat het einde van de Erkend Reparateur in zicht is. Arnold Koopmans, jurist van Bovag: ‘De uitspraak nu is specifiek voor dit geval in Nederland. Over twee weken volgt nog de uitspraak in het kort geding van de Erkend Reparateurs tegen Kia Motors Nederland. Bij een andere rechtbank en een andere rechter. Het kan heel goed zijn dat verschillende rechters verschillend beslissen in een zaak als deze, temeer omdat er zich in beide zaken een andere discussie heeft ontsponnen. We wachten dus de tweede uitspraak af. Maar als de eisers wederom ongelijk krijgen, gaat Bovag direct naar Brussel om daar de zaak aanhangig te maken. De strijd is verre van gestreden.’

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding