Dat meldt Bovag. "Dit is precies wat we wilden", aldus Geert Vermeer, voorzitter Bovag Autodealers. "In de bodemprocedure die gaat volgen kunnen we nogmaals het belang van deze rechtsvraag onderbouwen. Het niet toelaten van erkend reparateurs in een netwerk druist in tegen de Europese regelgeving, de basis waarop dealers de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben. Het opent ook de deur voor weer een verplichte combinatie van sales- en aftersales in de dealercontracten. Juist in deze tijd is het van belang om niet rendabele salesvestigingen te kunnen sluiten. Gezien de complexiteit van de vraagstelling is meer onderzoek nodig. We zien deze bodemprocedure met vertrouwen tegemoet."

Uniek in deze zaak is het optreden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) als amicus curiae. De rechter vroeg de NMa advies uit te brengen over de vraagstukken die zijn gerezen tussen beide partijen en onderschrijft hiermee het mededingingsrechtelijke aspect in deze zaak.

De erkend reparateurs zijn tevreden over de uitkomst van het kort geding. "De rechter heeft onze vordering toegewezen. Hij heeft bepaald dat wij erkend reparateur blijven totdat in een bodemprocedure is beslist dat Kia Motors Nederland daartoe niet gehouden is. Dat betekent dat we ons werk als erkend reparateur kunnen blijven doen. We zien die bodemprocedure met goede moed tegemoet." 

Meer hierover in Automobiel Management 22 van 18 december

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding