Winst moet gehaald worden uit drie of vier nichemodellen, waarvoor zo’n 1 miljard euro aan investeringen nodig is. 

Eerder kondigde Spyker-topman Victor Muller al aan op termijn winst te willen maken. De sportwagenfabrikant wil de aankoop van Saab financieren door oud-eigenaar General Motors voor 26 miljoen dollar aan inwisselbare preferente aandelen te geven. De productie moet daarnaast opgevoerd worden van 40.000 auto’s in 2009 tot 100- à 125.000 in 2012.

Om nieuwe Saab-modellen te kunnen ontwikkelen, wil Spyker de bij de Europese Investeringsbank aangevraagde lening  van vierhonderd miljoen euro gaan gebruiken. Analisten sluiten niet uit dat Spyker nu zelf een prooi wordt voor overname door speculatieve investeringsfondsen, aangezien de sportwagenspecialist het merk Saab in handen heeft.

Om "foutieve berichten in de media" te corrigeren, legt Spyker vandaag in een persbericht "opnieuw" uit hoe het een miljard dollar wil ophalen om Saab winstgevend te maken. Bijna een derde van het bedrag (326 miljoen dollar) bestaat uit preferente aandelen die Saab uitgeeft aan General Motors; een lening van 556 miljoen dollar van de Europese Investerings Bank en 200 miljoen dollar cash van Saab zelf. De EIB-lening moet nog steeds worden afgegeven. Spyker benadrukt dat de financiering van Saab is veiliggesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding