Door de zwakke vraag naar auto’s werden er vorig jaar niet meer dan vijftigduizend auto’s geproduceerd van de drie- en vijfdeursvariant van de Mitsubishi Colt en de Mitsubishi Outlander. De jaarproductie lag bijna negenduizend auto’s lager dan een jaar eerder en was veel minder dan in recordjaar 1991, toen er nog 260 duizend auto’s van de band rolden, schrijft Het Financieele Dagblad. De huidige geautomatiseerde montagelijnen maken een productiecapaciteit mogelijk van zo’n tweehonderdduizend voertuigen per jaar in een tweeploegensysteem.

Door de historisch lage productie kromp de omzet van NedCar vorig jaar met zeventig miljoen naar 636 miljoen euro, zo staat in het jaarverslag. Het bedrijfsresultaat verbeterde met ruim vier miljoen tot 23,9 miljoen euro. Er was ook sprake van een meevaller voor de autoproducent. De afwikkeling van de productie van de Smart Forfour levert enkele tientallen miljoenen op. De voormalige partner, DaimlerChrysler, brak de productie vroegtijdig af en maakt als vergoeding bijna 36 miljoen over naar de rekening van de fabriek in Born.

De komende maanden worden beslissend voor de toekomst van NedCar. De Limburgse autofabriek hoort komende zomer wat de plannen zijn die de Japanse grootaandeelhouder Mitsubishi Motors heeft met de onderneming. De komende maanden wordt bovendien duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen er nog zullen moeten verdwijnen nu een duidelijk herstel van de vraag naar nieuwe auto’s uitblijft.

Mitsubishi Motors is sinds het voorjaar van 2001 de enige eigenaar van de fabriek, die bijna zestienhonderd werknemers telt. NedCar vervult een belangrijke functie in de regio. Naar schatting tienduizend mensen zijn als toeleverancier afhankelijk van de autofabrikant. Tot halverwege dit jaar kan de onderneming nog profiteren van de regeling rond deeltijd-WW, maar die loopt over enkele maanden af. Het bedrijf schrapte vorig jaar al driehonderd arbeidsplaatsen, waardoor er bij het sluiten van de boeken 1590 mensen werkten bij NedCar. Saillant detail is dat NedCar de personeelssterkte in 2008 juist nog met ruim vijfhonderd werknemers liet groeien.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding