Stern boekt 1,6 miljoen winst in eerste kwartaal

Stern Groep heeft over het eerste kwartaal van 2010 een winst (na belastingen) behaald van 1,6 miljoen euro. Dat is een half miljoen meer dan het resultaat over het eerste kwartaal 2009. Voor dit jaar is de directie voorzichtig optimistisch maar blijft doorgaan met kostenbesparingen.

Dat heeft Stern Groep bekendgemaakt. Het resultaat voor belastingen steeg met zeven ton tot 2,1 miljoen euro. Het verbeterde resultaat komt vooral door de dealers van de groep. Een verbeterde cashflow heeft geleid tot een verdere vermindering van het gebruik van bankkrediet, aldus de directie. Die is voor 2010 ‘voorzichtig optimistisch’.

De netto omzet steeg met 10,6 procent tot 250 miljoen euro. Stern meldt dat de stijging van de omzet vooral voortkomt uit de toename van de verkoop van nieuwe (+14,5 procent) en gebruikte (+18,12 procent) personenauto’s. De markt voor bedrijfswagens is verder teruggelopen met maar liefst zeventien procent, conform het algemene beeld op de Nederlandse markt. Bij de aftersales ging het voorzichtig beter met 3,5 procent. Stern zegt na een slecht 2009 nu weer ruimte te zien voor enig optimisme. ‘De marktverwachtingen zijn door diverse instanties recentelijk naar boven bijgesteld. Dat geldt vooral voor het afzetvolume van nieuwe personenauto’s. Door de relatief sterke verschuiving van middelgrote naar kleine voertuigen zal de netto omzet veel minder sterk stijgen. De groei lijkt vooral te komen van particuliere vraag. De zakelijk markt en die voor lichte bedrijfsauto’s blijft vooralsnog zwak. Dat is voor ons aanleiding de ramingen voor 2010 nog niet naar boven bij te stellen en scherp te blijven letten op de kosten’, zo meldt de directie.

Stern geeft zijn dealers (SternDealers met negentig vestigingen) een pluim door de sterk verbeterde operationele resultaten aan hen toe te schrijven want de overige bedrijfsopbrengsten zijn namelijk met acht ton gedaald. De bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 ook gedaald, en wel met 1,1 miljoen euro (-2,3 procent). Stern heeft de personeelskosten met 2,8 procent gereduceerd en de overige bedrijfskosten met bijna vijf procent.  Het beursgenoteerde bedrijf, de grootste automotive groep van Nederland,  zegt verder zijn reorganisatieplan Operatie Stormvogel in 2010 verder te zullen doorzetten. Extra kostenbesparingen en de geplande verbetering van de bedrijfsprocessen zullen leiden tot  een ‘duidelijke verbetering van het operationele resultaat’ ten opzichte van 2009, voorspelt de directie.

         

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Stern boekt 1,6 miljoen winst in eerste kwartaal - Automobielmanagement.nl

Stern boekt 1,6 miljoen winst in eerste kwartaal

Stern Groep heeft over het eerste kwartaal van 2010 een winst (na belastingen) behaald van 1,6 miljoen euro. Dat is een half miljoen meer dan het resultaat over het eerste kwartaal 2009. Voor dit jaar is de directie voorzichtig optimistisch maar blijft doorgaan met kostenbesparingen.

Dat heeft Stern Groep bekendgemaakt. Het resultaat voor belastingen steeg met zeven ton tot 2,1 miljoen euro. Het verbeterde resultaat komt vooral door de dealers van de groep. Een verbeterde cashflow heeft geleid tot een verdere vermindering van het gebruik van bankkrediet, aldus de directie. Die is voor 2010 ‘voorzichtig optimistisch’.

De netto omzet steeg met 10,6 procent tot 250 miljoen euro. Stern meldt dat de stijging van de omzet vooral voortkomt uit de toename van de verkoop van nieuwe (+14,5 procent) en gebruikte (+18,12 procent) personenauto’s. De markt voor bedrijfswagens is verder teruggelopen met maar liefst zeventien procent, conform het algemene beeld op de Nederlandse markt. Bij de aftersales ging het voorzichtig beter met 3,5 procent. Stern zegt na een slecht 2009 nu weer ruimte te zien voor enig optimisme. ‘De marktverwachtingen zijn door diverse instanties recentelijk naar boven bijgesteld. Dat geldt vooral voor het afzetvolume van nieuwe personenauto’s. Door de relatief sterke verschuiving van middelgrote naar kleine voertuigen zal de netto omzet veel minder sterk stijgen. De groei lijkt vooral te komen van particuliere vraag. De zakelijk markt en die voor lichte bedrijfsauto’s blijft vooralsnog zwak. Dat is voor ons aanleiding de ramingen voor 2010 nog niet naar boven bij te stellen en scherp te blijven letten op de kosten’, zo meldt de directie.

Stern geeft zijn dealers (SternDealers met negentig vestigingen) een pluim door de sterk verbeterde operationele resultaten aan hen toe te schrijven want de overige bedrijfsopbrengsten zijn namelijk met acht ton gedaald. De bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 ook gedaald, en wel met 1,1 miljoen euro (-2,3 procent). Stern heeft de personeelskosten met 2,8 procent gereduceerd en de overige bedrijfskosten met bijna vijf procent.  Het beursgenoteerde bedrijf, de grootste automotive groep van Nederland,  zegt verder zijn reorganisatieplan Operatie Stormvogel in 2010 verder te zullen doorzetten. Extra kostenbesparingen en de geplande verbetering van de bedrijfsprocessen zullen leiden tot  een ‘duidelijke verbetering van het operationele resultaat’ ten opzichte van 2009, voorspelt de directie.

         

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding