De VEB heeft een lijst van achttien vragen opgesteld over de huidige situatie bij Spyker. Zo wil de vereniging meer weten over de pogingen van Spyker om de financiële problemen bij Saab op te lossen. VEB vreest dat bezittingen van Saab tegen bodemprijzen worden verkocht aan investeerders waardoor de aandeelhouders worden gedupeerd. Ook wil de VEB meer weten over de verwachtingen voor 2012 en hoeveel kapitaal nodig is om Saab draaiende te houden. De effectenbezitters vinden dat Spyker duidelijkheid moet geven voor de aandeelhoudersvergadering op 19 mei.

Spyker kwam vrijdag met cijfers over het eerste kwartaal. De verkoopdoelstelling voor 2011 van Saab werd losgelaten door de productieproblemen bij het bedrijf. Spyker leed een nettoverlies in het eerste kwartaal van 72 miljoen euro en had een negatieve kasstroom van 19,4 miljoen euro. Voor heel 2011 wordt een verlies verwacht, aldus Spyker. Om de financiële malaise op te lossen, wil Spyker-topman Victor Muller een belang in Saab verkopen aan de Russische zakenman Vladimir Antonov, hij wil het vastgoed van Saab verkopen en terug huren en in zee gaan met Chinese investeerders. "We willen zo snel mogelijk van Muller en de commissarissen weten hoe het financiële gat wordt opgevuld. Er is veel gezegd, maar nergens is het concreet genoeg. Ik denk dat wij vanuit de positie van de aandeelhouders relevante vragen hebben”, aldus David Tomic van de vereniging.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding