Koninklijke Gazelle is marktleider in de Nederlandse fietsenmarkt. De overname past in de groeistrategie van Pon als toonaangevende mobiliteitsaanbieder. De voorgenomen transactie wordt ter advies voorgelegd aan de ondernemingsraad van Koninklijke Gazelle en de vakbonden en ter goedkeuring aan de bevoegde mededingingsautoriteiten. NIBC Bank treedt in deze transactie op als financieel adviseur van de verkoper, en Lazard als financieel adviseur van de koper.
Pon is overtuigd van de groeipotentie van Koninklijke Gazelle in zowel de Nederlandse markt als in nieuwe geografische gebieden. Daarnaast denkt Pon te kunnen profiteren van de opkomst van de elektrische fiets, als gevolg van de verduurzaming en de groeiende belangstelling voor bredere mobiliteitsoplossingen. Pon heeft ervaring op de fietsenmarkt want het familiebedrijf startte eind 19e eeuw als rijwielhandel in Amersfoort en fabriceerde daar op een gegeven moment ook eigen fietsen met het merk Pon. Bovendien is het bedrijf al tientallen jaren importeur van onder meer Continental (fiets)banden.
Bestuursvoorzitter Janus Smalbraak van Pon: "Wij zijn er trots op om een oer-Hollands merk met een rijke geschiedenis als Koninklijke Gazelle aan onze bedrijvenportefeuille toe te kunnen voegen. Wij hebben de visie dat gezien de huidige mobiliteitsvraagstukken en -concepten Gazelle uitstekend aansluit bij onze automotive activiteiten." Ceo Jeroen Walraven van Gazelle: "We zijn zeer verheugd om met een stabiele partner als Pon. Op deze manier kunnen wij onze positie als marktleider in Nederland verstevigen en ook in het buitenland verder groeien in de fietsenmarkt." Koninklijke Gazelle blijft een zelfstandig opererend bedrijf waarbij de eigen identiteit in tact zal blijven, zo meldt Pon. Naar verwachting heeft de overname geen nadelige consequenties voor de werkgelegenheid. Beide partijen doen geen verdere uitspraken over de details van de overname.
Pon is een internationale handels- en serviceonderneming met een grote diversiteit aan activiteiten. Bij Pon werken bijna elfduizend mensen verspreid over 250 vestigingen in twaalf landen. Gazelle is sinds 1892 gevestigd in Dieren. Gazelle  ontwikkelt, produceert en verkoopt via een gecommitteerd retail netwerk een breed assortiment fietsen en is marktleider in de Nederlands fietsenmarkt. Met vijfhonderd medewerkers produceert Gazelle jaarlijks ruim driehonderdduizend kwaliteitsfietsen.

Vorig jaar november nam de Louwman Groep de scootmobielverkoper Welzorg over.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding