De bonden geven dan ook een reactie, zo lieten FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen afgelopen donderdag weten na een gesprek met de bedrijfsleiding van NedCar. Tijdens dat gesprek hebben zij een brief gekregen van topman Osamu Masuko van Mitsubishi, het moederbedrijf van NedCar. Meer details wilden de bonden niet geven.

Masuko had woensdag in Tokio tijdens een gesprek met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken toegezegd dat Mitsubishi zal meewerken aan een doorstart van NedCar en, als dat niet zou lukken, de afspraken zal nakomen uit het sociaal plan. De bonden reageerden daar terughoudend op. Zij wilden die toezeggingen zwart op wit.

BNR meldt dat er Chinese en Duitse interesse voor NedCar bestaat. Dat zegt Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen. Jean Wouters, voorzitter van de ondernemingsraad van Nedcar, vertelde eveneens dat er van verschillende partijen interesse is in de NedCar-fabriek. "Als er een autofabriek in de etalage staat, dan komen er vanzelf geluiden. De vraag is of het op tijd komt", aldus Wouters.

Namen van die partijen mogen niet genoemd worden, maar Wouters is hoopvol gestemd. "Er zijn ook vanuit Duitsland interessante kandidaten omdat daar sprake is van ondercapaciteit bij sommige automobiele bedrijven", aldus Jean-Marie Severijns van CNV. "We gaan geen namen noemen, want dat is gevoelige informatie. Belangrijke is dat er meerdere mogelijke kansen liggen."

Mitsubishi maakte begin deze maand bekend dat de assemblage van auto’s bij NedCar aan het einde van het jaar wordt stopgezet. Volgens het concern maken de slechte toestand van de Europese economie en de dure yen voortzetting van de productie onrendabel.