Want de prijs van LPG ligt rond de 0,74 cent per liter. LPG is dan wel goedkoper in het verbruik, de premie van de autoverzekering stijgt in sommige gevallen wel met 70-80% na het inbouwen van een LPG-installatie.

Independer.nl bekeek wat automobilisten meer moeten betalen als ze een LPG-installatie laten inbouwen. Uit de analyse blijkt dat consumenten gemiddeld ruim 30% meer kwijt zijn aan verzekeringspremie. Een paar partijen, waaronder Onna-onna, PolisDirect en Queens, laten hun verzekerden niet of nauwelijks meer betalen als ze op LPG gaan rijden. Maar er zijn ook verzekeraars die de premie fors verhogen zodra een LPG-installatie wordt ingebouwd. Voorbeelden daarvan zijn Nederlanden van Nu (+84%) en Klik & Go (+73%).

De (forse) premieverhoging is het gevolg van de LPG-installatie zelf. De auto wordt zwaarder en de waarde van de installatie (gemiddeld 2.000 euro) wordt opgeteld bij de waarde van de auto. Daarnaast zorgt de brandstof LPG er bij sommige verzekeraars voor dat zij de kans op schade groter inschatten dan bij benzineauto’s. Op LPG rijden lijkt voordeliger, veel consumenten houden geen rekening met de hogere verzekeringspremie.

Bekijk hier de rekenvoorbeelden op Independer.nl