In 2013 en 2014 zal de onderneming tientallen miljoenen investeren in een nieuw congresgebouw en een parkeergarage. Dat zegt algemeen directeur Hans Bakker in een gesprek met het FD. Hij heeft wel een verklaring waarom RAI weinig last heeft van de laagconjunctuur. ‘RAI mikt op meerdaagse, marktleidende evenementen en die blijken resistent te zijn voor de recessie.’

Hij geeft als voorbeelden de internationale beurzen IBC, InterTraffic, InterClean en Aquatech die afgelopen jaar in Amsterdam zijn gehouden en die voor veel omzet zorgden. ‘Die beurzen lopen gewoon door en trekken veel bezoekers.’ Nationale vakbeurzen worden daarentegen wel getroffen door de bezuinigingen, net als bedrijfsevenementen.

Amsterdam RAI is eigendom van de gemeente Amsterdam (25%) en RAI Vereniging (75%). De aandeelhouders hebben het groene licht gegeven aan enkele forse investeringen. Zo gaat Amsterdam RAI in het najaar van 2013 het Scheldepleingebouw bouwen, een combinatie van beurs, congres en kantoren (voor eigen gebruik). Met deze uitbreiding is een investering gemoeid van 22 mln. RAI begint de bouwwerkzaamheden direct na afloop van twee internationale topevenementen in Amsterdam, één voor tv-producenten en één voor cardiologen.

RAI investeert ook in parkeervoorzieningen. In 2014 wordt een begin gemaakt met de bouw van een parkeergarage voor duizend auto’s. Die garage bouwt RAI voor eigen rekening. Bakker schat de kosten hiervan op €15 mln. Door deze uitbreiding groeit het aantal parkeerplaatsen bij het complex in Amsterdam-Zuid naar 4000 stuks. RAI was de afgelopen jaren parkeergelegenheid kwijtgeraakt aan bouwprojecten in de buurt.

Voor het lopende jaar staan er geen grote projecten op het programma. Er zal niettemin voor €9 mln worden geïnvesteerd in verbeteringen aan het RAI-complex, een fractie minder dan vorig jaar.

In financiële zin gaat het RAI goed. Vorig jaar werd een beter dan verwacht resultaat geboekt. De omzet steeg naar €134 mln, 24% meer dan in het vergelijkbare beursjaar 2009. Zowel bij de door RAI zelf opgezette beurzen als bij de verhuur van het complex voor beurzen en congressen van derden, werden betere resultaten geboekt.

Het bedrijfsresultaat steeg naar ruim €8 mln, de nettowinst bedroeg €3,4 mln. De winst had hoger kunnen zijn, maar de resultaten van de deelnemingen MECC en uitgeverij Langfords stelden teleur. RAI greep vorig jaar al in bij het Limburgse complex. Er werd een nieuw management aangesteld en er wordt bezuinigd op de bedrijfskosten. Het is de bedoeling dat MECC dit jaar wel bijdraagt aan de groepswinst.

Voor dit jaar wordt een stijging van omzet en nettowinst verwacht. Directeur Bakker voorziet een groei van ‘enkele procenten’. De evenementen en congressen tot dusver lieten positieve resultaten zien.

Bron: FD