De krimp van bestedingen is echter kleiner dan in voorgaande maanden, omdat veel mensen besloten eerder een nieuwe auto te kopen om hogere kosten aan de aanschaf door belastingmaatregelen per 1 juli voor te zijn.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Zonder toename van het aantal gekochte auto’s zou de consumptiekrimp een 0,5 procentpunt groter zijn geweest. Verder werd ook fors meer besteed aan consumentenelektronica.

Daarentegen hebben mensen en in juni minder uitgegeven aan woninginrichting, kleding en huishoudelijke artikelen ten opzichte van vorig jaar.

Ook werd minder aan diensten en aan voedings- en genotmiddelen besteed. Bij de rubriek overige goederen, waaronder ook motorbrandstoffen vallen, zag het CBS de grootste daling. Bij deze goederen werd een krimp van 3,7 procent genoteerd.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding