Dat is een procent of vier lager dan de 500 duizend waar 2012 op uitkomt. Voor bestelwagens is de prognose dat de verkoop op het lage peil van de afgelopen drie jaren blijft: 57 duizend.

Ondanks een laag consumentenvertrouwen, een verhoging van de BTW en een stijgende werkloosheid blijft er vraag naar nieuwe, zuinige personenauto’s. In de afgelopen jaren zijn steeds meer auto’s op de markt gekomen die voldoen aan de strenge milieueisen van de overheid en die profiteren van gunstige belastingtarieven. Steeds meer consumenten kopen in plaats van een grotere gebruikte auto een nieuwe, zuinige auto. De beide brancheorganisaties verwachten dan ook dat volgend jaar de verkopen van nieuwe personenauto’s op niveau zullen blijven. De prognose van 480 duizend nieuwe auto’s zit op het langjarig gemiddelde van de nieuwverkoop. Bij de prognose hoort één voorbehoud: hij is gemaakt zonder het effect van de forensentaks mee te nemen. Mocht die taks doorgaan, kan dat voor een verstoring van de markt zorgen. Bovag en RAI Vereniging zullen dan de prognose heroverwegen en hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe, lagere voorspelling komen.

Voor de bestelwagenverkoop wordt geen herstel verwacht. Sinds de vorige crisis, van 2009, zijn de verkopen van bestellers fors gedaald. De terughoudende markt heeft met name te maken met de matige economische vooruitzichten, die onder meer de bouw hard treffen. In de tien jaar voor de crisis van 2009 lag de gemiddelde verkoop van bestellers rond de tachtigduizend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding