Ook voorspelt de occasionportal dat het aanbod dit jaar verder zal afnemen, deels door de export van veel leaseauto’s. Verder kan de ongunstige economische situatie dealerbedrijven met meerdere vestigingen nopen tot sluiting van locaties. Minder outlets, met minder voorraad zijn het gevolg.

Over de verkopen op zichzelf is Jurgen Vugts, algemeen directeur AutoScout24 Nederland, positief. Hij gaat uit van een groeiend aantal verkochte occasions. "De vraag naar kleine, zuinige auto’s zal enorm groot blijven. De investering voor de consument is aanzienlijk lager, waarmee de aankoopfrequentie ook zou kunnen stijgen." Verder zullen kleine, milieubesparende auto’s ook in 2013 veel verkocht worden, terwijl de vraag naar het duurdere segment afneemt.

Hoewel de hybride en elektrische auto’s in aantallen nog klein zijn, verschijnen ze ook al op de tweedehands automarkt. In totaal staan bij AutoScout24 nu zo’n tweeduizend hybrides te koop, een aantal dat in 2013 naar verwachting zal toenemen. Verder signaleert de occasionportal een groeiende vraag naar tweedehands auto’s met lederen bekleding, parkeerassistentie, zonnedak en andere luxe features. De "must-have van 2013": winterbanden. Een tweedehands auto mét zo’n set is extra aantrekkelijk.

Bij de kleurentrends lijkt wit over zijn hoogtepunt heen en is bruin de nieuwste trendkleur. De populairste kleuren blijven zwart, blauw en grijs. Onverminderd populair blijven Duitse merken (en dan met name de Volkswagen Golf).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding