Directeur Willem van der Leegte, directeur VDL Bus & Coach Nederland en België. zegt in het Financieele Dagblad over de afgeketste Schiphol-deal: "Het is geweldig triest dat een pilotproject, dat qua grootte uniek is in Europa, naar de concurrent gaat." Hij denkt dat de luchthaven alleen maar naar de prijs heeft gekeken. De aanbestedingssom ligt op ongeveer vijftien miljoen euro, inclusief een onderhoudscontract en laadstations. Schiphol zegt dat het Chinese BYD eruit sprong door prijs en kwaliteit. In totaal waren vijf partijen bij de aanbesteding betrokken. Van der Leegte denkt dat dit twee- tot driehonderd banen gaat kosten. Eerder dit jaar, op een bijeenkomst van Deloitte in Eindhoven, zei VDL-topman Wim van der Leegte al dat het hem frustreert dat afnemers zo fixeren op de aanschafprijs. BYD is sinds kort actief op de krimpende Europese busmarkt waarop bovendien zeer veel concurrentie is. Directeur Yongpin Chan van BYD zegt blij te zijn met ‘zo snel een tweede order’, na de provincie Friesland.    

Er is ook goed nieuws voor VDL want dochterbedrijf VDL Steelweld kreeg orders ter waarde van tweehonderd miljoen euro. De orders komen van Ford voor twee verschillende productielocaties in Europa en Jaguar Land Rover wil nieuwe productielijnen hebben voor een van zijn Britse fabrieken. Volvo bestelde productielijnen voor zijn vestiging in het Zweedse Göteborg. Al eerder kreeg het bedrijf orders van zusteronderneming VDL Nedcar voor productiemachines voor de Mini die men in Born gaat bouwen in opdracht van BMW.

 

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding