Bonden bereiken principe-akkoord nieuwe cao Metalektro

Werkgevers en vakbonden hebben dinsdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao Metalektro voor ondernemingen in de technologische industrie.

Er is een looptijd van 22 maanden afgesproken voor de nieuwe cao Metalektro: van 1 juli 2013 tot 1 mei 2015. De lonen worden verhoogd: per 1 december 2013 met 2,35 procent, per 1 augustus 2014 met 1,5 procent en per 1 januari 2015 met 0,35 procent.

Om de aantrekkingskracht van de sector voor jongeren verder te verhogen, krijgen zij er per 1 januari 2015 nog eens 3 procent extra bij. Bedrijven die in zwaar weer verkeren kunnen met de vakbonden afwijkende afspraken maken. Nieuw is dat de cao-loonstijging niet zal gelden voor medewerkers met een jaarsalaris (inclusief vakantietoeslag) van 90.000 euro of meer.

Akkoord van belang voor iedereen

FME-voorzitter en hoofd van de werkgeversdelegatie, Ineke Dezentjé Hamming: ‘Eindelijk zijn de bonden ingegaan op onze oproep terug te keren naar de onderhandelingstafel. We hebben afspraken kunnen maken over het versterken van onze sector. Dat is cruciaal voor de concurrentiekracht van de bedrijven en dus voor groei. Dit akkoord is in het belang van iedereen.’

Techniekpact

Werkgevers en vakbonden hebben ook afspraken gemaakt over versterking van de sector, onder meer door het gezamenlijk opstellen van een sectorplan in het kader van het Techniekpact. In dat sectorplan worden afspraken gemaakt over scholing, leerwerkplekken en stageplaatsen. In het sectorplan worden ook afspraken vastgelegd over hoe vakmensen voor de techniek te behouden en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Bovendien komen er zogeheten Servicepunten Techniek, om technici die hun werk (dreigen te) verliezen te helpen bij het vinden van ander werk.

Volgens de FME-voorzitter is met dit akkoord een stap gezet op weg naar modernisering van de cao. ‘Flexibiliteit is voor werkgevers van wezenlijk belang. Dat was dan ook een van onze speerpunten in de onderhandelingen. Want onze bedrijven kunnen alleen overleven als ze snel en soepel kunnen inspelen op de sterk wisselende vraag van de klant. Juist in zo’n sterk fluctuerende markt is zekerheid nodig over loonkosten en arbeidsvoorwaarden.’

Adv-uren

Het akkoord biedt werkgevers betere mogelijkheden tot maatwerk. Zo kunnen zij meer bedrijfstijd creëren door het flexibel inzetten van adv-uren. Het aantal terug te kopen adv-uren is verhoogd naar negen dagen per jaar. Medewerkers behouden de keuze tussen tijd en geld.

Dezentjé benadrukt dat werkgevers hart hebben voor hun medewerkers en zuinig zijn op hun mensen. ‘Zij realiseren zich dat het ‘menselijk kapitaal’ bepalend is voor het succes van het bedrijf. Werkgevers blijven dan ook investeren in hun medewerkers. Dat blijkt wel uit dit principeakkoord.’

In mei liepen de onderhandelingen vakbonden vast. FME-voorzitter Ineke Dezentjé: ‘Stakingen zijn slecht voor de bedrijven, de sector en de werkgelegenheid. Toch zijn de werkgevers open blijven staan voor overleg en hebben wij uiteraard gezocht naar mogelijkheden om de onderhandelingen vlot te trekken.’

In de grootmetaal werken circa 150.000 mensen, in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw en machinefabrieken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Bonden bereiken principe-akkoord nieuwe cao Metalektro - Automobielmanagement.nl

Bonden bereiken principe-akkoord nieuwe cao Metalektro

Werkgevers en vakbonden hebben dinsdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao Metalektro voor ondernemingen in de technologische industrie.

Er is een looptijd van 22 maanden afgesproken voor de nieuwe cao Metalektro: van 1 juli 2013 tot 1 mei 2015. De lonen worden verhoogd: per 1 december 2013 met 2,35 procent, per 1 augustus 2014 met 1,5 procent en per 1 januari 2015 met 0,35 procent.

Om de aantrekkingskracht van de sector voor jongeren verder te verhogen, krijgen zij er per 1 januari 2015 nog eens 3 procent extra bij. Bedrijven die in zwaar weer verkeren kunnen met de vakbonden afwijkende afspraken maken. Nieuw is dat de cao-loonstijging niet zal gelden voor medewerkers met een jaarsalaris (inclusief vakantietoeslag) van 90.000 euro of meer.

Akkoord van belang voor iedereen

FME-voorzitter en hoofd van de werkgeversdelegatie, Ineke Dezentjé Hamming: ‘Eindelijk zijn de bonden ingegaan op onze oproep terug te keren naar de onderhandelingstafel. We hebben afspraken kunnen maken over het versterken van onze sector. Dat is cruciaal voor de concurrentiekracht van de bedrijven en dus voor groei. Dit akkoord is in het belang van iedereen.’

Techniekpact

Werkgevers en vakbonden hebben ook afspraken gemaakt over versterking van de sector, onder meer door het gezamenlijk opstellen van een sectorplan in het kader van het Techniekpact. In dat sectorplan worden afspraken gemaakt over scholing, leerwerkplekken en stageplaatsen. In het sectorplan worden ook afspraken vastgelegd over hoe vakmensen voor de techniek te behouden en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Bovendien komen er zogeheten Servicepunten Techniek, om technici die hun werk (dreigen te) verliezen te helpen bij het vinden van ander werk.

Volgens de FME-voorzitter is met dit akkoord een stap gezet op weg naar modernisering van de cao. ‘Flexibiliteit is voor werkgevers van wezenlijk belang. Dat was dan ook een van onze speerpunten in de onderhandelingen. Want onze bedrijven kunnen alleen overleven als ze snel en soepel kunnen inspelen op de sterk wisselende vraag van de klant. Juist in zo’n sterk fluctuerende markt is zekerheid nodig over loonkosten en arbeidsvoorwaarden.’

Adv-uren

Het akkoord biedt werkgevers betere mogelijkheden tot maatwerk. Zo kunnen zij meer bedrijfstijd creëren door het flexibel inzetten van adv-uren. Het aantal terug te kopen adv-uren is verhoogd naar negen dagen per jaar. Medewerkers behouden de keuze tussen tijd en geld.

Dezentjé benadrukt dat werkgevers hart hebben voor hun medewerkers en zuinig zijn op hun mensen. ‘Zij realiseren zich dat het ‘menselijk kapitaal’ bepalend is voor het succes van het bedrijf. Werkgevers blijven dan ook investeren in hun medewerkers. Dat blijkt wel uit dit principeakkoord.’

In mei liepen de onderhandelingen vakbonden vast. FME-voorzitter Ineke Dezentjé: ‘Stakingen zijn slecht voor de bedrijven, de sector en de werkgelegenheid. Toch zijn de werkgevers open blijven staan voor overleg en hebben wij uiteraard gezocht naar mogelijkheden om de onderhandelingen vlot te trekken.’

In de grootmetaal werken circa 150.000 mensen, in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw en machinefabrieken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding