Uit cijfers van Bovag blijkt dat de import in het eerste kwartaal van dit jaar met 25 procent is gestegen, zo schrijft het AD. In heel 2013 steeg het aantal auto’s uit de twee buurlanden al met 20 procent naar ‘een absoluut record’. Bovag wijt de toename van buitenlandse wagens aan een tekort aan occasions op de Nederlandse markt. De verkoop van nieuwe auto’s loopt al jaren terug. In 2013 reden 416 duizend nieuwe auto’s de showroom uit, een kwart minder dan een jaar eerder. Direct gevolg daarvan is dat er weinig goede tweedehands auto’s in Nederland te koop zijn, terwijl de vraag naar betaalbare occasions wel hoog is, zo is de redenering. Op NOSNieuws.nl staat een artikel (met gesproken interview met de Bovag-woordvoerder) over deze kwestie van geïmporteerde auto’s onder de kop ‘Tweedehandsje? Naar Duitsland!’.

In het Nationaal Occasion Onderzoek (NOO) dat jaarlijks wordt uitgevoerd door VWE en AM, zijn de bewegingen op het vlak van import en export duidelijk zichtbaar. Het nieuwe onderzoek (NOO 2014) wordt gepresenteerd op het Driving Business Aftermarket Event van AM.