Dat blijkt uit de sectorprognoses voor het bedrijfsleven 2015, die Rabobank vandaag bekend heeft gemaakt.

Er wordt een lichte volumestijging verwacht, van 2,5 procent, vooral dank zij aantrekkende verkopen van nieuwe auto’s. Een actieve houding blijft echter noodzakelijk.  "Innovaties zoals elektrisch rijden en veranderend klantgedrag zorgen voor veel beweging in de sector. Het bezit van een auto is niet langer vanzelfsprekend. Mobiliteitsbehoeften worden steeds veelzijdiger ingevuld. Dit vraagt van ondernemers om al dan niet met partners slimme mobiliteitsoplossingen te creëren."

Voor het eerst sinds jaren zullen in 2015 alle bedrijvensectoren profiteren van economische groei, stelt de prognose. De aanwas wordt niet alleen gedragen door aantrekkende export en stijgende investeringen: voor het eerst sinds jaren zal naar verwachting ook de particuliere consumptie in 2015 weer licht toenemen. Volgens Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank, "is met deze prognoses voorzichtig optimisme voor het Nederlandse MKB gerechtvaardigd."

Voor de transportsector wordt een volumegroei van 1,9 procent verwacht in 2015. Het wegvervoer zal in volume toenemen en de tarieven zullen stijgen, maar blijven wel achter bij de volumeontwikkeling. Uit het rapport: ‘Nederland speelt niet langer een rol in het reguliere internationale wegvervoer van A naar B, maar voor allround logistieke dienstverleners biedt Nederland dankzij de geografische ligging, hoogopgeleid personeel en een uitstekende ICT infrastructuur zeker nog kansen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding