Spyker ging op 2 december in surseance. Al vanaf dat moment werd Pasman benaderd door belangstellenden. Toen afgelopen donderdag het doek daadwerkelijk viel, kwamen kort daarna al e-mails binnen van gegadigden uit de VS en het Verre Oosten. Volgens Pasman behoort Spyker-oprichter Victor Muller eveneens tot de gegadigden voor een doorstart. De concrete afwikkeling zal pas na de jaarwisseling gebeuren. De tussentijd is alleen al nodig om te bepalen of de reacties betrekking hebben op de volledige onderneming of uitsluitend de rechten op het merk.

Nog onduidelijk is hoeveel schuld is gemoeid met het faillissement. Nog niet alle claims zijn binnen, zodat de huidige inschatting – vijftien à dertig miljoen euro – nog kan doorlopen tot veertig miljoen. Dat zal zeker het geval zijn als de twee claims ter hoogte van samen twintig miljoen euro worden toegewezen die de curator van het eveneens failliete Saab heeft ingediend. Spyker leed vorig jaar tien miljoen euro verlies en komt in 2014 uit op min vijf miljoen. Er komen door het faillissement 35 mensen op straat te staan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding