2015: omzetstijging van 3,3% in autobranche

Het MKB herstelde zich in 2015 sneller dan in 2014. In 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014) en ondanks een toename van de bedrijfskosten kwam de winst voor het MKB als geheel 30% hoger uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van SRA, een netwerk van 370 accountantskantoren dat meer dan de helft van alle MKB-bedrijven als klant heeft.

Uitzonderlijk goed jaar

Ook voor de autosector was 2015 een uitzonderlijk goed jaar. Het resultaat voor belastingen verdubbelde bijna ten opzichte van 2014, met name dankzij de sterke verkopen van nieuwe auto’s in het laatste kwartaal. De netto-omzet steeg met 5,5%, terwijl men in 2014 nog kampte met een omzetdaling van 1,1%. Aan de andere kant namen de schulden af met bijna 21% ten opzichte van een jaar eerder. Het eigen vermogen steeg met bijna 31%.

Grote onderlinge verschillen

Hoewel de resultaten voor de sector als geheel veelbelovend zijn, zijn er ook veel onderlinge verschillen. Zo zag 20% van de bedrijven het resultaat voor belasting dalen, terwijl bij 80% de winst juist gelijk is gebleven of gestegen. Het aantal bedrijven dat de omzet zag dalen bedroeg in 2015 37%. In het jaar ervoor was dat ruim 55%. Bij 63% was de omzet over het afgelopen jaar gelijk gebleven of gestegen.  

Perspectieven

Wat brengt het jaar voor merkdealers en universele garagebedrijven? Het succesvolle 2015 tempert het optimisme voor 2016. Het ziet er naar uit dat er minder nieuwe auto’s verkocht gaan worden. Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met structureel andere marktomstandigheden, naast de schommelende autoverkopen door de weerbarstige fiscale regelgeving. Vergrijzing, autodelen, het rijden van minder kilometers, de opkomst van de elektrische auto en druk op aftersales dwingen merkdealers en universele garagebedrijven zich te herbezinnen op hun marktpositie, aldus SRA.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

2015: omzetstijging van 3,3% in autobranche - Automobielmanagement.nl

2015: omzetstijging van 3,3% in autobranche

Het MKB herstelde zich in 2015 sneller dan in 2014. In 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014) en ondanks een toename van de bedrijfskosten kwam de winst voor het MKB als geheel 30% hoger uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van SRA, een netwerk van 370 accountantskantoren dat meer dan de helft van alle MKB-bedrijven als klant heeft.

Uitzonderlijk goed jaar

Ook voor de autosector was 2015 een uitzonderlijk goed jaar. Het resultaat voor belastingen verdubbelde bijna ten opzichte van 2014, met name dankzij de sterke verkopen van nieuwe auto’s in het laatste kwartaal. De netto-omzet steeg met 5,5%, terwijl men in 2014 nog kampte met een omzetdaling van 1,1%. Aan de andere kant namen de schulden af met bijna 21% ten opzichte van een jaar eerder. Het eigen vermogen steeg met bijna 31%.

Grote onderlinge verschillen

Hoewel de resultaten voor de sector als geheel veelbelovend zijn, zijn er ook veel onderlinge verschillen. Zo zag 20% van de bedrijven het resultaat voor belasting dalen, terwijl bij 80% de winst juist gelijk is gebleven of gestegen. Het aantal bedrijven dat de omzet zag dalen bedroeg in 2015 37%. In het jaar ervoor was dat ruim 55%. Bij 63% was de omzet over het afgelopen jaar gelijk gebleven of gestegen.  

Perspectieven

Wat brengt het jaar voor merkdealers en universele garagebedrijven? Het succesvolle 2015 tempert het optimisme voor 2016. Het ziet er naar uit dat er minder nieuwe auto’s verkocht gaan worden. Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met structureel andere marktomstandigheden, naast de schommelende autoverkopen door de weerbarstige fiscale regelgeving. Vergrijzing, autodelen, het rijden van minder kilometers, de opkomst van de elektrische auto en druk op aftersales dwingen merkdealers en universele garagebedrijven zich te herbezinnen op hun marktpositie, aldus SRA.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding