Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de omzet van de sector in de eerste jaarhelft 7,5 procent hoger is uitgevallen in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Het betekende de sterkste omzetstijging voor de sector sinds 2011.

Volgens het CBS ging het in alle deelbranches beter dan een jaar eerder. Bij de tak voor bedrijfsauto’s werd met 15 procent de sterkste omzetplus gemeten. Bij autoservicebedrijven steeg de omzet met ruim 8 procent terwijl de personenautotak goed was voor een verkoopplus van 7 procent. Laatstgenoemde is de grootste divisie binnen de autobranche.

Volgens het CBS is mede door de stijgende omzetten ook de stemming onder ondernemers in de auto- en motormarkt weer positief. De indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van min 0,9 procent aan het begin van het tweede kwartaal naar plus 4 procent drie maanden later. Wel zijn ondernemers iets minder optimistisch over de resultaten in het lopende kwartaal.

In het afgelopen kwartaal nam het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche met 800 toe tot 2.600, het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008.