Bij autofinancieringen voor consumenten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogenaamde 0% leningen. Het levert voordeel op voor de consument, maar tegelijkertijd kan een financiering die wordt aangeboden met een rente van 0% het beeld oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. En dat mag niet de bedoeling zijn, meent de AFM.

"De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening", aldus Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. "Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente", stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN.

Importeurs en dealers kunnen nog steeds een bijdrage leveren aan het beperken van de rentelasten voor de consument in de vorm van een lagere rente. Een rente van 0% zal echter niet meer worden aangeboden.

Bij de VFN zijn bijna alle grote autofinanciers aangesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding