AFM steekt stokje voor ‘0 procent renteacties’

Autofinancieringsmaatschappijen die zijn aangesloten bij de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) stoppen vanaf september met 0% renteacties richting consument. Dit op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

AFM steekt stokje voor ‘0 procent renteacties’

Bij autofinancieringen voor consumenten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogenaamde 0% leningen. Het levert voordeel op voor de consument, maar tegelijkertijd kan een financiering die wordt aangeboden met een rente van 0% het beeld oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. En dat mag niet de bedoeling zijn, meent de AFM.

"De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening", aldus Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. "Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente", stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN.

Importeurs en dealers kunnen nog steeds een bijdrage leveren aan het beperken van de rentelasten voor de consument in de vorm van een lagere rente. Een rente van 0% zal echter niet meer worden aangeboden.

Bij de VFN zijn bijna alle grote autofinanciers aangesloten.

Reacties

ik had een vraag hierover in het wft examen. De vraag ging erover of de consument gewoon rente moest betalen vanwege afschaffing 0% of kan de consument nog korting krijgen.

Een andere vraag kreeg ik over dit onderwerp: klant had een lening met 0% maar reed de auto total loss. Hij kreeg vd verzekeraar schade uitgekeerd. vervolgens wilde hij weer een andere auto aanschaffen. Ik kon kiezen uit de volgende antwoorden.: klant kon de huidige lening houden dus 0% lening.
Klant kon lening houden maar moest voor de nieuwe auto lening afsluiten. of klant moest 0% aflossen en boete betalen en tevens nieuwe lening afsluiten. Wat is het juiste antwoord?

Geplaatst door: marja kamerman op

Graag hoor ik ook antwoord op bovengestelde vraag. Ook ik had deze vraag en kan het antwoord niet terugvinden.

Geplaatst door: Monique Wortelboer op
AFM steekt stokje voor ‘0 procent renteacties’ - Automobielmanagement.nl

AFM steekt stokje voor ‘0 procent renteacties’

Autofinancieringsmaatschappijen die zijn aangesloten bij de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) stoppen vanaf september met 0% renteacties richting consument. Dit op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

AFM steekt stokje voor ‘0 procent renteacties’

Bij autofinancieringen voor consumenten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogenaamde 0% leningen. Het levert voordeel op voor de consument, maar tegelijkertijd kan een financiering die wordt aangeboden met een rente van 0% het beeld oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. En dat mag niet de bedoeling zijn, meent de AFM.

"De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening", aldus Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. "Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente", stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN.

Importeurs en dealers kunnen nog steeds een bijdrage leveren aan het beperken van de rentelasten voor de consument in de vorm van een lagere rente. Een rente van 0% zal echter niet meer worden aangeboden.

Bij de VFN zijn bijna alle grote autofinanciers aangesloten.

Reacties

ik had een vraag hierover in het wft examen. De vraag ging erover of de consument gewoon rente moest betalen vanwege afschaffing 0% of kan de consument nog korting krijgen.

Een andere vraag kreeg ik over dit onderwerp: klant had een lening met 0% maar reed de auto total loss. Hij kreeg vd verzekeraar schade uitgekeerd. vervolgens wilde hij weer een andere auto aanschaffen. Ik kon kiezen uit de volgende antwoorden.: klant kon de huidige lening houden dus 0% lening.
Klant kon lening houden maar moest voor de nieuwe auto lening afsluiten. of klant moest 0% aflossen en boete betalen en tevens nieuwe lening afsluiten. Wat is het juiste antwoord?

Geplaatst door: marja kamerman op

Graag hoor ik ook antwoord op bovengestelde vraag. Ook ik had deze vraag en kan het antwoord niet terugvinden.

Geplaatst door: Monique Wortelboer op