Afgelopen zomer trok de consumentenwaakhond al aan de bel over de zogeheten autorijklaarkosten van 600 tot 1500 euro die door dealers aan de advertentieprijs werden toegevoegd.

De autorijklaarkosten maakten het volgens de ACM lastig voor consumenten om prijzen te vergelijken. De kosten voor onder meer het verwijderen van verpakkingsmateriaal, nummerplaten, transportkosten, recyclingkosten en registratie van de auto zijn onvermijdbaar en moeten volgens de ACM dus in de totaalprijs zitten.

Dealers die zich ondanks de waarschuwing nog niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen.
Voor één onderdeel heeft de autobranche uitstel gekregen. Veel automerken gebruiken een zogenaamde car-configurator. Dat is een computerprogramma waarbij je de auto die je wilt kopen zelf kunt ‘samenstellen’: kleur bepalen, bekleding en andere opties toevoegen. ACM heeft de importeurs tot uiterlijk 1 januari 2017 uitstel gegeven om de car-configurators aan te passen omdat het technisch ingewikkeld bleek. RAI Vereniging geeft aan dat bijna alle importeurs hun zaken al helemaal op orde hebben.

Hoe zit het met tweedehands auto’s en motoren?

De regel dat onvermijdbare kosten in de prijs moeten zitten, geldt voor alle producten en diensten. Dus niet alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld motoren en tweedehands auto’s. Ook in dit deel van de branche let ACM erop dat de regels worden nageleefd. ACM roept ook consumenten op hier alert op te zijn. Als zij nog worden verrast met verplichte bijkomende kosten, dan kunnen zij dit melden bij ConsuWijzer.nl.