De Nissan- en Fiat-dealer maakte onlangs bekend het bedrijf te willen sluiten. Gesprekken over een goed sociaal plan worden echter afgekapt. De medewerkers wordt zelfs gevraagd af te zien van de minimale wettelijke transitievergoeding.

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: ‘De eigenaren van D.C. Berkel staan in de Quote 500. Dat geld hebben ze verdiend door hun oliehandel en het harde werken van hun loyale medewerkers. Het is schandalig dat deze medewerkers na tientallen jaren – zo vlak voor de feestdagen – op straat worden gezet, zonder ook maar het wettelijk minimum of fatsoenlijke afspraken.’

FNV Metaal heeft een voorstel gedaan voor een doodnormaal en heel redelijk sociaal plan, zodat de medewerkers een fatsoenlijke vergoeding als schadeloosstelling meekrijgen en een vergoeding voor hulp met het zoeken van een andere baan. Vooraf heeft de familie Berkel de vakbond niet ingelicht over hun plannen en meteen het personeel onder druk gezet met vaststellingsovereenkomsten om af te zien van al hun rechten. Meeder: ‘De medewerkers kregen te horen dat ze op straat stonden en moesten vrijwel direct tekenen bij het kruisje. FNV Metaal roept de Berkel’s dan ook op om alsnog in gesprek te gaan over fatsoenlijke compensatie en een sociaal plan.