Dat stelt Minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op schriftelijke Kamervragen van de PvdA. Volgens Kamp kan de komst van zo’n fabriek een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer.

Tesla wil in Europa een grote fabriek bouwen voor de productie van batterijen. Het Amerikaanse automerk opende in 2013 haar vestiging in Tilburg, waarna vorig jaar september de opening van een assemblagefabriek volgde. Bij het openen van de laatste werd gelijk een partnerschap gesloten voor ‘de ontwikkeling van innovatieve producten’. 

Gunstig vestigingsklimaat

In de beantwoording van de Kamervragen laat Kamp nog in het midden welk instrumentarium hij zou willen inzetten om Tesla voor Nederland te winnen. Wel wijst hij in algemene bewoordingen op het belang van een goed, modern industriebeleid, doelend op fiscale faciliteiten voor innovatie, maatregelen voor toegankelijke financiering en vermindering van regeldruk.

De Minister weet nog niet hoeveel banen de megafabriek kan opleveren.