Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat de onderneming jarenlang onderdelen van de Amerikaanse graafmachinefabrikant Caterpillar heeft verhandeld, buiten de boekhouding om.

Pon is wereldwijd één van de grootste handelaren in Caterpillar-motoren. Pon kreeg het recht om die spullen in een aantal landen te verkopen. Frauderend Pon-personeel handelde echter ook in landen waar het eigenlijk niet mocht, omdat de onderdelen daar een stuk meer opleverden. Vanzelfsprekend kwamen deze verkopen niet in de boekhouding terecht.

Het FD heeft geconstateerd dat Pon zo de afgelopen tien jaar stiekem voor 75 miljoen euro aan spullen heeft verhandeld. Het extra geld dat daarmee verdiend werd kwam bij een aantal handelaren terecht. Zo was er een parttime Pon-accountmanager die in een blauwe Ferrari voorreed bij een rechtszaak, en werden er auto’s, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en Dakar-rallyreisjes cadeau gedaan.

Pon zegt in een reactie dat de zaak bij justitie ligt. "Verder kunnen wij kunnen geen mededelingen doen," zegt de woordvoerder. Caterpillar weigert commentaar, zo laat het FD weten.