Dat bevestigde een woordvoerder van Bovag na berichtgeving door BNR.

Nederland telt ruim zeshonderd showrooms die leegstaan. Die zijn samen goed voor een oppervlakte van meer dan 700.000 vierkante meter, waarop een zeer strikte bestemming zit. Dat betekent dat in lege showrooms in eerste instantie alleen een ander autobedrijf zich zou mogen vestigen. Voor bijvoorbeeld fietsenmakers of fitnessclubs zijn de betreffende panden volgens de regels niet geschikt.

De Bovag pleit onder meer voor meer flexibiliteit in wijzigen van de bestemming nadat een ondernemer het pand heeft verlaten. Ook zouden pandeigenaren zelf een meer "vooruitziende blik" op vastgoed moeten hebben.

De branchevereniging put hoop uit de nieuwe wet- en regelgeving binnen de nieuwe omgevingswet die binnenkort van kracht moet worden. Die geeft onder meer gemeenten de ruimte om flexibeler met bestemmingen op zakelijk vastgoed om te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding