Het is een topjaar voor de industrie, maar in 2018 is de pret voorbij

Althans dat beweert ING in een persbericht. ‘De technologische industrie in Nederland bloeit als nooit tevoren en groeit in 2017 naar verwachting met 8,5 procent. Alleen in 2010, toen de sector herstelde van crisisjaar 2009, was de groei hoger.’ Maar de vooruitzichten voor 2018 zijn een stuk minder rooskleurig.

Binnen deze industrietak zijn de hoogste groeiers de hightech industrie en de automotive industrie. Zo groeit de hightech industrie – machinebouw en elektrotechnische industrie – dit jaar met circa 10%. De automotive industrie groeit voor het derde jaar op rij met circa 20% wat gedragen wordt door het succes van VDL Nedcar. Dit stelt ING Economisch Bureau in haar Vooruitzicht Industrie.

Technologische industrie stuwt groei industriesector

Met een verwachte productiegroei van 3,5% in 2017 draait de industrie goed. Uitblinker is de technologische industrie (onder meer machinebouw, auto-industrie) met een verwachte groei van 8,5%. Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van 40% is de technologische industrie de grootste pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert dit jaar sterk van de solide groei in de eurozone en is sterk in een aantal groeimarkten.

Jurjen Witteveen, senior econoom Industrie bij ING: ‘De Nederlandse high tech machinebouw zit in een sterke fase, waarbij specifiek de halfgeleiderindustrie op volle toeren draait. Maar ook de afzet naar onder meer de automotive en agri & food sector loopt goed voor Nederland. Machines worden daarbij steeds complexer. Nederlandse bedrijven zijn internationaal goed in staat hierin mee te gaan.’

De verwachte volumegroei voor 2018 is voor de meeste sectoren een stuk lager dan die de afgelopen twee jaar geweest is, zie de tabel hieronder.

Vooruitzicht Industrie: technologische industrie trekt de kar in 2017
Verwachte volumegroei per jaar

Industrie 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Het is een topjaar voor de industrie, maar in 2018 is de pret voorbij - Automobielmanagement.nl

Het is een topjaar voor de industrie, maar in 2018 is de pret voorbij

Althans dat beweert ING in een persbericht. ‘De technologische industrie in Nederland bloeit als nooit tevoren en groeit in 2017 naar verwachting met 8,5 procent. Alleen in 2010, toen de sector herstelde van crisisjaar 2009, was de groei hoger.’ Maar de vooruitzichten voor 2018 zijn een stuk minder rooskleurig.

Binnen deze industrietak zijn de hoogste groeiers de hightech industrie en de automotive industrie. Zo groeit de hightech industrie – machinebouw en elektrotechnische industrie – dit jaar met circa 10%. De automotive industrie groeit voor het derde jaar op rij met circa 20% wat gedragen wordt door het succes van VDL Nedcar. Dit stelt ING Economisch Bureau in haar Vooruitzicht Industrie.

Technologische industrie stuwt groei industriesector

Met een verwachte productiegroei van 3,5% in 2017 draait de industrie goed. Uitblinker is de technologische industrie (onder meer machinebouw, auto-industrie) met een verwachte groei van 8,5%. Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van 40% is de technologische industrie de grootste pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert dit jaar sterk van de solide groei in de eurozone en is sterk in een aantal groeimarkten.

Jurjen Witteveen, senior econoom Industrie bij ING: ‘De Nederlandse high tech machinebouw zit in een sterke fase, waarbij specifiek de halfgeleiderindustrie op volle toeren draait. Maar ook de afzet naar onder meer de automotive en agri & food sector loopt goed voor Nederland. Machines worden daarbij steeds complexer. Nederlandse bedrijven zijn internationaal goed in staat hierin mee te gaan.’

De verwachte volumegroei voor 2018 is voor de meeste sectoren een stuk lager dan die de afgelopen twee jaar geweest is, zie de tabel hieronder.

Vooruitzicht Industrie: technologische industrie trekt de kar in 2017
Verwachte volumegroei per jaar

Industrie 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding