De basismetaal- en metaalproductenindustrie is de vierde branche binnen de industrie. Het aandeel ervan nam in de afgelopen twintig jaar licht toe. Tot deze branche behoren o.a. metalen bouwproductenindustrie, metaalbewerking, producten van metaal, gereedschap, smederijen en walserijen. De werkgelegenheid in deze branche (de basismetaal- en metaalproductenindustrie) is met ruim 100 duizend arbeidsjaren groot.

Regio

De elektrotechnische en machine-industrie is bijzonder sterk vertegenwoordigd in Zuidoost-Noord-Brabant. Ook Noordoost-Noord-Brabant en Twente zijn erg belangrijke voor de branche. De basismetaal- en metaalproductenindustrie is het omvangrijkst in de regio IJmond en Zuidoost-Noord-Brabant. In IJmond beslaat deze branche driekwart van de hele industrie in de regio.

Zwaartepunt verschuift

De industrie is nog steeds van groot belang voor de economie, vooral buiten de Randstad. De belangrijkste industriële regio’s van Nederland zijn Zuidoost-Noord-Brabant en Groot Rijnmond. Die koppositie hadden ze twintig jaar geleden ook al. Wel lijkt er een verschuiving plaats te vinden van het zwaartepunt van de industrie van het westen naar het zuiden van Nederland, vooral Noord-Brabant.

Deze gegevens zijn opgenomen in het CBS-rapport ‘Het industriële landschap van Nederland’ waarin de regionale spreiding van de industrie centraal staat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding