VDL neemt tussen 2021 en 2023 de complete voertuig specifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tot 2020 zullen er prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten (een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden). Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.  

‘Rolling chassis’

Mercedes kiest voor het concept van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd waarna VDL de voertuigen uitrust met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. Deze VDL-vestiging in Eindhoven zal, in samenwerking met zusterbedrijven, een kennis- en expertisecentrum worden voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding