FME schrijft in een bericht op de website dat de werkgevers bereid waren een zeer goede deal te sluiten met een mooi loonbod van 8 procent voor 33 maanden (dat is gemiddeld 2,90 % per jaar; de bonden vragen nog steeds 3,25%). Verder schrijven de werkgevers dat ze tenminste tweeduizend flexcontracten naar vaste contracten wilden omzetten en een generatiepact wilden sluiten. Ook zegt de FME zeer ruim in te zetten op opleiden en ontwikkelen om de kennis en vaardigheden van werknemers op peil te houden, zodat zij verzekerd blijven van werk.

De vakbonden hebben niet tot een cao-akkoord willen komen. ‘Ze hebben afgelopen maart slechts hun eisen bij FME op tafel gelegd en zijn nooit serieus ingegaan op de diverse voorstellen, waardoor er feitelijk geen sprake is geweest van onderhandelen’, zegt hoofdonderhandelaar Ab van der Touw.  

Geen akkoord

Dat betekent dat er geen zicht op een cao-akkoord is. FME zal een loonaanbeveling richting de bedrijven doen, zodat medewerkers niet de dupe worden van deze situatie.

Albert Meeuwissen van vakbond De Unie zegt in een reactie op de FME dat de werkgevers steeds ‘terugkomen op eerder gedane toezeggingen en iedere keer de waarheid verdraaien. Met als dieptepunt dat de procesbegeleiding is gestopt. De werknemers en ook de bedrijven verdienen een eerlijke cao, dat wordt op deze manier door de FME vrijwel onmogelijk gemaakt.’ 

Stakingen

Vandaag kondigde FNV Metaal aan dat vanaf donderdag 15 november zo’n tweeduizend metaalwerkers van FNV Metaal uit de provincie Noord-Brabant opnieuw twee dagen gaan staken. Ook stakers uit metaalbedrijven in Noord-Limburg sluiten bij deze staking aan. Ze komen van vele bedrijven, zoals Staalservice Weert en MGG, maar ook van de grote bedrijven zoals diverse VDL-bedrijven, ASML en DAF. ‘Voor de tweede keer zal het iconische Evoluon in Eindhoven rood zien van de massale opkomst van de stakers. Ze strijden al maanden met vele tienduizenden collega-stakers uit alle hoeken van Nederland voor een goede cao metalektro en laten zien dat ze daarmee doorgaan, dwars tegen hun werkgevers in die steeds meer trucs uithalen om de stakingen te breken’, beweert FNV Metaal.
De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding