In november 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009. In dezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg 15 procent. 

De kosten van autorijden fluctueren wel meer dan die van openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar, maar ze zakten weer vanaf 2015. In november van 2018 waren autobrandstoffen 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009. Brandstofprijzen waren vooral begin 2009 laag als gevolg van de crisis.

De meest recente ontwikkelingen, zoals de prijsdaling van brandstof in december en de zojuist doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn niet in deze cijfers meegenomen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding