Jaarlijks leidt tellerfraude volgens Dijkstra tot een schade van 160 miljoen euro. Autokopers worden belazerd en stevig gedupeerd doordat er (auto)bedrijven zijn die verdienen aan het terugdraaien van kilometerstanden. Zo blijkt zeker één op de vijf uit Duitsland geïmporteerde auto’s een onjuiste kilometerstand te hebben. Daardoor is de auto (soms duizenden euro’s) minder waard en kan ook gevolgschade ontstaan doordat de onderhoudshistorie onduidelijk is.

Extra maatregelen

Naast het eenvoudiger maken van de handhaving op het al bestaande verbod denkt Dijkstra aan het strafbaar stellen van het bezit van apparatuur om de teller terug te draaien en het adverteren daarmee. Daarnaast ziet de VVD’er het (gratis) vermelden van de kilometerstand op het vrijwaringsbewijs van de RDW als een heel logische maatregel. De politie zou wel prioriteit moeten geven aan deze hardnekkige vorm van oplichting.

RAI Vereniging is lid van de Vereniging Aanpak Tellerfraude en heeft zich de afgelopen tijd zowel via die vereniging als individueel actief ingezet tegen tellerfraude. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet weten begrip te hebben voor de motie en wacht af wat het oordeel van de Tweede Kamer zal zijn.

Bron: RAI Vereniging