Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een diefstal-toename van hybride voertuigen met ruim 95%. Er werden in totaal 360 hybride voertuigen gestolen, tegen 184 in 2017. De hybride Toyota ’s RAV-4 en C-HR zijn favoriet. De C-HR hybrid heeft hierdoor het hoogste diefstalrisico van 1 op 97.

De Audi A1 is bij de niet-hybride voertuigen het meest favoriet met een risico van 1 op 200. Bij de lichte bedrijfswagens worden de Mercedes-Benz Sprinter en de Vito het meest gestolen, 532 stuks, een forse stijging van 21% ten opzichte van 2017.

De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is het grootst in de eerste week na diefstal namelijk 57%, na een maand is dit nog maar 20%. Het aantal personenauto’s dat werd teruggevonden is licht gestegen van 40 naar 40,9 %. Bij motorfietsen is de kans van terugvinden gestegen van 17,2 naar 21,5%.

Toenemende connectiviteit en moderne alarmsystemen maken het dieven steeds lastiger om voertuigen te stelen. De diefstal-toename van hybride voertuigen laat echter zien dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er vraag is naar een bepaald merk of model.