“Vooral de prosecco slurpende Tesla-rijders hebben van de subsidie geprofiteerd,” concludeert bijvoorbeeld CDA-leider Buma. Bij het instellen van de subsidieregeling ging het rijk er van uit dat er 11.000 EV’s verkocht zouden worden met een gemiddelde aankoopprijs van 43.000 euro. In werkelijkheid gaat het om 25.000 wagens van gemiddeld 63.000 euro, blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Bijna de helft van de volledig elektrische auto’s die vorig jaar werden verkocht waren Tesla’s of Jaguars met een cataloguswaarde van 80.000 tot 120.000 euro. Dankzij de subsidie kon Tesla in ons land ook bijna drie keer zoveel auto’s verkopen als in 2017.

Doordat het om meer en duurdere auto’s gaat dan gedacht, leidt het rijk een strop van honderden miljoenen op de regeling, aldus de bewindsman. Heikel punt daarbij is dat de steunregeling voor elektrische auto’s wordt gefinancierd uit een verhoging van de wegenbelasting voor diesels en benzinewagens. Buma: “De regeling gaat dus volledig ten koste van de gewone man.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding