Tilburg heeft twee jaar geleden autoverhuurders verplicht om een gemeentelijke vergunningplicht aan te vragen. Dat gebeurde in het kader van de strijd tegen drugscriminaliteit. Volgens het Brabants Dagblad is sindsdien twee-derde van de autobedrijven in de stad verdwenen. KAV Autoverhuur, dat een vestiging heeft in Tilburg, weigert echter vanaf het begin om principiële redenen om zo’n vergunning aan te vragen. 

Het bedrijf vindt dat het ten onrechte in de criminele hoek wordt gezet en bovendien op kosten wordt gejaagd. Aanvragen van de vergunning kost 1.470 euro terwijl criminelen zonder kosten buiten Tilburg door kunnen gaan. KAV Autoverhuur is ook van mening dat een gemeente niet zomaar een vergunningplicht aan een branche op kan leggen.

De burgemeester en wethouders van Tilburg hebben in diverse media herhaaldelijk een verband gelegd tussen autoverhuurders die weigeren een vergunning aan te vragen en criminele activiteiten, schrijft Brabants Dagblad. Dat ging KAV Autoverhuur te ver en het bedrijf is daarom naar de rechter gestapt. Die heeft nu bepaald dat het over één kam scheren van KAV met criminele bedrijven onnodig grievend is. Daarom verbiedt de rechter de burgemeester, wethouders en ambtenaren hierover een jaar lang uitspraken te doen. Tilburg denkt overigens niet dat KAV zich met criminele activiteiten bezighoudt, gaf een woordvoerder toe tijdens de zitting. 

KAV Autoverhuur heeft ook een door de gemeente opgelegde boete en dwangsom bij de rechtbank bestreden. Die dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro, is in 2018 opgelegd wegens het weigeren om aan de vergunningplicht te voldoen. Dit geding loopt bij de rechtbank van Breda die nog wel enkele maanden nodig zal hebben voordat er een uitspraak komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding