‘1,6 miljoen auto’s rijden nog op winterbanden’

Bijna 20 procent van de Nederlandse personenauto’s rijdt nog op winterbanden. Dat zou blijken uit een steekproef van Tyre Club. Volgens het bandenwisselbedrijf gaat het om 1,6 miljoen auto’s, bijna vier keer meer dan normaal in deze tijd van het jaar. De verkeersveiligheid kan hiermee in gevaar komen denkt de organisatie.

De afgelopen week controleerde Tyre Club de banden van 1.079 personenauto’s. Bij 194 auto’s werden winterbanden aangetroffen. ‘Door de coronacrisis stellen veel automobilisten hun bandenwissel uit en dat kan tot onveilige situaties leiden. De remweg is op winterbanden onder hogere temperaturen een stuk langer, ze slijten sneller en de wegligging is slechter.’

Steekproef

BOVAG doet volgens Tyre Club jaarlijks onderzoek naar het percentage niet gewisselde winterbanden. ‘Met de laatste steekproeven bij circa 1000 auto’s registreerde BOVAG dat gemiddeld ruim 5 procent ‘s zomers op winterbanden rijdt. Omgerekend naar het totale Nederlandse wagenpark van bijna 9 miljoen personenauto’s komt dat neer op 450.000 à 500.000 voertuigen. Wanneer de steekproef van Tyre Club van 2020 wordt vertaald naar het totale wagenpark, dan blijkt dat er nu nog 1,6 miljoen auto’s doorrijden op winterbanden.’

“Normaal gesproken ervaren veel mensen de bandenwissel al als gedoe”, zegt Peter Veldhoven, oprichter van Tyre Club, “maar de afgelopen maanden zijn automobilisten schijnbaar helemaal terughoudend geweest om naar de autogarage te gaan. Tegelijkertijd constateren wij dat er juist nu een toenemende vraag is naar bandenwissel op locatie.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘1,6 miljoen auto’s rijden nog op winterbanden’ - Automobielmanagement.nl

‘1,6 miljoen auto’s rijden nog op winterbanden’

Bijna 20 procent van de Nederlandse personenauto’s rijdt nog op winterbanden. Dat zou blijken uit een steekproef van Tyre Club. Volgens het bandenwisselbedrijf gaat het om 1,6 miljoen auto’s, bijna vier keer meer dan normaal in deze tijd van het jaar. De verkeersveiligheid kan hiermee in gevaar komen denkt de organisatie.

De afgelopen week controleerde Tyre Club de banden van 1.079 personenauto’s. Bij 194 auto’s werden winterbanden aangetroffen. ‘Door de coronacrisis stellen veel automobilisten hun bandenwissel uit en dat kan tot onveilige situaties leiden. De remweg is op winterbanden onder hogere temperaturen een stuk langer, ze slijten sneller en de wegligging is slechter.’

Steekproef

BOVAG doet volgens Tyre Club jaarlijks onderzoek naar het percentage niet gewisselde winterbanden. ‘Met de laatste steekproeven bij circa 1000 auto’s registreerde BOVAG dat gemiddeld ruim 5 procent ‘s zomers op winterbanden rijdt. Omgerekend naar het totale Nederlandse wagenpark van bijna 9 miljoen personenauto’s komt dat neer op 450.000 à 500.000 voertuigen. Wanneer de steekproef van Tyre Club van 2020 wordt vertaald naar het totale wagenpark, dan blijkt dat er nu nog 1,6 miljoen auto’s doorrijden op winterbanden.’

“Normaal gesproken ervaren veel mensen de bandenwissel al als gedoe”, zegt Peter Veldhoven, oprichter van Tyre Club, “maar de afgelopen maanden zijn automobilisten schijnbaar helemaal terughoudend geweest om naar de autogarage te gaan. Tegelijkertijd constateren wij dat er juist nu een toenemende vraag is naar bandenwissel op locatie.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding