Vier op tien Nederlanders voelen zich wel eens opgelicht door autogarage

39 procent van de Nederlanders denkt dat zij wel eens zijn opgelicht door een autogarage. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlandse automobilisten, uitgevoerd door Panelinzicht. Bijna de helft van alle ondervraagden vindt dat zij over het algemeen te veel betalen voor een onderhoudsbeurt.

De werkplaats vertoonde een paar ontwikkelingen die Bovag zorgen barenShutterstock (2020)

Vooral mannen hebben hun twijfels over de integriteit van sommige autogarages. Zo vindt 49 procent dat zij standaard te veel betalen voor een reparatie en heeft maar liefst 42 procent het idee wel eens te zijn opgelicht door een automonteur. Onder vrouwen bedragen deze percentages slechts 35- en 42 procent. Marc Diks: “Het is natuurlijk enorm vervelend als je auto na een inspectie ineens van alles blijkt te mankeren. De meeste garagehouders zijn echter hardwerkende ondernemers die hun klanten zo goed mogelijk proberen te helpen.”

Kennisgebrek

Ondanks dat veel automobilisten de autogarage wantrouwen, ontbreekt het een groot gedeelte van hen aan een serieus alternatief. Zo zegt bijna de helft van de ondervraagden dat zij over onvoldoende technische kennis beschikken om zelf kleine reparaties uit te voeren aan hun auto. Daarbij valt op dat vrouwen aanzienlijk minder technisch vernuft (59 procent) hebben dan mannen (37 procent).

Doe-het-zelf

Ondanks het gebrek aan technische kennis weerhoudt dit een aanzienlijk gedeelte van de respondenten er niet van om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo heeft maar liefst vijftien procent van de ondervraagden vanwege geldgebrek wel eens geprobeerd zelf zijn auto te repareren. Ook heeft een op de vijf respondenten hierdoor wel eens een noodzakelijk garagebezoek uitgesteld. Opvallend genoeg maken Audi-rijders (36 procent) zich hier het vaakst schuldig aan, terwijl Nissan-eigenaren (twaalf procent) het minst geneigd zijn om een noodzakelijk garagebezoek uit te stellen.

Vier op tien Nederlanders voelen zich wel eens opgelicht door autogarage - Automobielmanagement.nl

Vier op tien Nederlanders voelen zich wel eens opgelicht door autogarage

39 procent van de Nederlanders denkt dat zij wel eens zijn opgelicht door een autogarage. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlandse automobilisten, uitgevoerd door Panelinzicht. Bijna de helft van alle ondervraagden vindt dat zij over het algemeen te veel betalen voor een onderhoudsbeurt.

De werkplaats vertoonde een paar ontwikkelingen die Bovag zorgen barenShutterstock (2020)

Vooral mannen hebben hun twijfels over de integriteit van sommige autogarages. Zo vindt 49 procent dat zij standaard te veel betalen voor een reparatie en heeft maar liefst 42 procent het idee wel eens te zijn opgelicht door een automonteur. Onder vrouwen bedragen deze percentages slechts 35- en 42 procent. Marc Diks: “Het is natuurlijk enorm vervelend als je auto na een inspectie ineens van alles blijkt te mankeren. De meeste garagehouders zijn echter hardwerkende ondernemers die hun klanten zo goed mogelijk proberen te helpen.”

Kennisgebrek

Ondanks dat veel automobilisten de autogarage wantrouwen, ontbreekt het een groot gedeelte van hen aan een serieus alternatief. Zo zegt bijna de helft van de ondervraagden dat zij over onvoldoende technische kennis beschikken om zelf kleine reparaties uit te voeren aan hun auto. Daarbij valt op dat vrouwen aanzienlijk minder technisch vernuft (59 procent) hebben dan mannen (37 procent).

Doe-het-zelf

Ondanks het gebrek aan technische kennis weerhoudt dit een aanzienlijk gedeelte van de respondenten er niet van om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo heeft maar liefst vijftien procent van de ondervraagden vanwege geldgebrek wel eens geprobeerd zelf zijn auto te repareren. Ook heeft een op de vijf respondenten hierdoor wel eens een noodzakelijk garagebezoek uitgesteld. Opvallend genoeg maken Audi-rijders (36 procent) zich hier het vaakst schuldig aan, terwijl Nissan-eigenaren (twaalf procent) het minst geneigd zijn om een noodzakelijk garagebezoek uit te stellen.