Het aantal elektrische auto’s zal komende jaren flink toenemen. Volgens de ANWB zijn dat er in 2030 zo’n 1,9 miljoen. Die voertuigen moeten allemaal worden opgeladen en daardoor wordt het elektriciteitsnet extra belast.

De ANWB wil automobilisten stimuleren hun auto op te laden wanneer er veel groene stroom beschikbaar is met behulp van een dynamische stroomprijs. Die wordt elk uur aangepast. De prijs van gas verschilt per dag. Volgens de ANWB zou een klant ook bij onveranderd gebruik goedkoper uit zijn dan met een statisch tarief.

De ANWB voorziet zelfs een toekomst waarin klanten winst kunnen maken met hun stroom. “Wie slim laadt, kan in de toekomst zijn elektrische auto gebruiken als eigen energieopslag. Op momenten dat er veel vraag is, kun je dan zelfs energie leveren aan de buren of verkopen op het stroomnet.”