In eerste kwartaal 2,5 procent minder nieuwe auto’s verkocht

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in het eerste kwartaal 2,5 procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens BOVAG en RAI Vereniging blijven de wereldwijde tekorten aan computerchips de verkoop parten spelen. Daardoor loopt de levering van nieuwe auto’s vertraging op.

In de eerste drie maanden van het jaar zijn bij elkaar 78.539 auto’s op kenteken gezet. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar terug. In februari en maart werden wel verkoopplussen neergezet van dik 5 en bijna 4 procent. Maar was dat niet genoeg om de dip van januari weg te poetsen. De populairste modellen waren de Volvo XC40, de KIA Niro en de Peugeot 2008.

Verstoringen

De chiptekorten vallen samen met aanhoudende logistieke verstoringen als gevolg van coronalockdowns in Azië en de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne raakt de autofabrikanten ook, omdat er normaal verschillende onderdelen uit het oorlogsgebied komen. Verder jaagt het conflict de toch al hoge inflatie verder aan en dat drukt ook op de bereidheid van consumenten om grote uitgaven te doen.

Orderboeken

De situatie maakt het heel moeilijk om concrete verwachtingen voor de markt uit te spreken, geven BOVAG en RAI Vereniging aan. Ze houden vooralsnog vast aan hun eerdere prognose van ongeveer 390.000 verkochte auto’s in heel dit jaar. Dat zou neerkomen op een toename van ongeveer 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar daarvoor dienen de leveringen door autofabrikanten in de tweede jaarhelft wel weer beter op gang te komen. Aan de orderboeken van dealers en importeurs zou het niet liggen. Die zijn momenteel goed gevuld.

Lees ook:
Merendeel Europese autokopers kiest nog voor benzine

In eerste kwartaal 2,5 procent minder nieuwe auto’s verkocht - Automobielmanagement.nl

In eerste kwartaal 2,5 procent minder nieuwe auto’s verkocht

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in het eerste kwartaal 2,5 procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens BOVAG en RAI Vereniging blijven de wereldwijde tekorten aan computerchips de verkoop parten spelen. Daardoor loopt de levering van nieuwe auto’s vertraging op.

In de eerste drie maanden van het jaar zijn bij elkaar 78.539 auto’s op kenteken gezet. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar terug. In februari en maart werden wel verkoopplussen neergezet van dik 5 en bijna 4 procent. Maar was dat niet genoeg om de dip van januari weg te poetsen. De populairste modellen waren de Volvo XC40, de KIA Niro en de Peugeot 2008.

Verstoringen

De chiptekorten vallen samen met aanhoudende logistieke verstoringen als gevolg van coronalockdowns in Azië en de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne raakt de autofabrikanten ook, omdat er normaal verschillende onderdelen uit het oorlogsgebied komen. Verder jaagt het conflict de toch al hoge inflatie verder aan en dat drukt ook op de bereidheid van consumenten om grote uitgaven te doen.

Orderboeken

De situatie maakt het heel moeilijk om concrete verwachtingen voor de markt uit te spreken, geven BOVAG en RAI Vereniging aan. Ze houden vooralsnog vast aan hun eerdere prognose van ongeveer 390.000 verkochte auto’s in heel dit jaar. Dat zou neerkomen op een toename van ongeveer 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar daarvoor dienen de leveringen door autofabrikanten in de tweede jaarhelft wel weer beter op gang te komen. Aan de orderboeken van dealers en importeurs zou het niet liggen. Die zijn momenteel goed gevuld.

Lees ook:
Merendeel Europese autokopers kiest nog voor benzine