De autofabrikant lijdt al vier jaar op rij verlies. De laatste keer dat het concern een jaarwinst behaalde was in 2004. In 2007 verloor General Motors een recordbedrag van 38,7 miljard dollar maar dat had vooral te maken met een boekhoudkundige last. Dit keer zijn de problemen veel ernstiger van aard. De omzet daalde vorig jaar van 46,8 miljard dollar naar 30,8 miljard dollar.In het vierde kwartaal kwam het verlies van General Motors uit op 9,6 miljard dollar, tegen een verlies van anderhalf miljard dollar een jaar eerder. Om te kunnen overleven, klopte de autofabrikant bij de Amerikaanse overheid aan voor hulp. General Motors kreeg een noodkrediet van 13,4 miljard dollar maar heeft al aangegeven nog eens 16,6 miljard dollar extra nodig te hebben om door te kunnen gaan. Volgens General Motors hangt het miljardenverlies samen met de wereldwijde economische crisis en de malaise op de automarkt. "2008 was een extreem moeilijk jaar voor de Amerikaanse en internationale automarkt, vooral de tweede helft", aldus topman Richard Wagoner. "We verwachten dat deze uitdagende omstandigheden dit jaar zullen aanhouden en daarom versnellen we onze herstructureringsmaatregelen", aldus de ceo.
General Motors maakte onlangs bekend wereldwijd nog eens 47 duizend van de meer dan 244 duizend banen te schrappen, waarvan 26 duizend buiten de Verenigde Staten. Ook gaat het bedrijf vijf fabrieken in eigen land sluiten. Verder wil General Motors het merk Hummer en het Zweedse dochterbedrijf Saab verkopen. Daarnaast overweegt het bedrijf fabrieken te sluiten van het Duitse dochterconcern Opel. Het is niet uit te sluiten dat General Motors zich helemaal terugtrekt uit Europa.
General Motors kampt met een sterk dalende afzet, vooral op zijn thuismarkt. Vorig jaar moest het bedrijf voor het eerst in 77 jaar zijn titel van ’s werelds grootste autofabrikant afstaan aan een concurrent, namelijk Toyota. General Motors zag zijn wereldwijde afzet in 2008 met elf procent dalen tot 8,35 miljoen auto’s. De afzet van Toyota ging met vier procent omlaag tot 8,97 miljoen eenheden.
(www.autointernationaal.nl)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding