Per 1 april is de regeling 'nieuwe bestelauto's en taxi's met roetfilter' geopend. Ondernemingen die nieuwe bestelauto's en taxi's met roetfilter aanschaffen kunnen hiervoor subsidie ontvangen van VROM. De regeling loopt tot en met 2010. Meer informatie op de website Verkeersmaatregelen van SenterNovem . De regeling maakt deel uit van een pakket aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, waarvoor het kabinet tot 2015 in totaal negenhonderd miljoen euro beschikbaar heeft. Vanaf juni 2005 is er al een regeling voor nieuwe personenauto's met roetfilter; eigenaren krijgen zeshonderd euro korting op de aanschafbelasting. Per 1 oktober dit jaar komt er een subsidieregeling voor het inbouwen van roetfilters in bestaande vrachtauto's, zware bestelauto's en touringcars. Staatssecretaris Van Geel vindt dat meer nodig is. Voertuigeigenaren moeten extra gestimuleerd worden om een voertuig met roetfilter aan te schaffen. Bijvoorbeeld doordat gemeenten milieuzones instellen waarin alleen schone voertuigen mogen komen. Of differentiëren met parkeertarieven naar de milieukenmerken van een auto. Het kabinet werkt aan een wijziging van de Gemeentewet per 1 januari 2007 om dit mogelijk te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding