Dat blijkt uit vandaag (30 januari) gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een op de tien Nederlandse auto's staan op naam van de zaak. In 2006 reden zij gemiddeld bijna 26 duizend kilometer. Dat is 14 procent meer dan in 2000. Particulieren reden veel minder, gemiddeld ruim 12 duizend kilometer in 2006. Dat is 3 procent meer dan in 2000. Auto's die op diesel rijden, hebben in 2006 gemiddeld 26 duizend kilometer afgelegd, meer dan twee keer zoveel als auto's op benzine. De diesel van de zaak reed gemiddeld zelfs 33 duizend kilometer. Het meest werd echter gereden met dieselauto's van de zaak die maar een of twee jaar oud zijn en meer wegen dan 1500 kilo, namelijk ruim 41 duizend kilometer. Met zwaardere auto's worden meer kilometers afgelegd. Dat geldt zowel voor auto's in bezit van particulieren als auto's op de zaak. Personenauto's met een gewicht boven de 1500 kg reden gemiddeld bijna 21 duizend kilometer. Dit is ruim tweeënhalf keer zoveel als auto's die minder dan 850 kilo wegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding