Oorzaak is het groeiende aantal werknemers dat zijn auto van de zaak niet meer privé gebruikt, om onder de bijtelling uit te komen. Volgens de Belastingdienst hebben ongeveer 230 duizend mensen een ‘Verklaring van geen privégebruik’ ingediend. Dat waren er vorig jaar nog 180 duizend.

De toename wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de gestegen bijtelling. Eerder al waarschuwden brancheorganisaties, waaronder de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), dat de verhoging zou leiden tot een toename van het aantal berijders dat meer kilometers gaat rijden in een privé-auto. Dat blijkt dus uit te komen.

AMD berekent dat bij een gemiddelde aanschafprijs van 27 duizend euro in 2007, en een verondersteld belastingtarief van 42 procent, het toegenomen aantal Verklaringen een inkomstenderving voor de schatkist van 145 miljoen euro betekent. Dit, terwijl de beoogde meeropbrengst van de gestegen bijtelling – van 22 naar 25 procent – juist 156 miljoen euro had moeten bedragen.

Vorige week meldde AM al dat de Belastingdienst dit jaar aan bijna vierduizend mensen naheffingen en boetes heeft opgelegd voor onterecht gebruik van de auto van de zaak.