Veel zakelijke rijders zijn niet op de hoogte van een belastingmaatregel die zegt dat over een auto van vijftien jaar of ouder geen 25 procent over de nieuwwaarde van de auto bij het inkomen moet worden opgeteld maar slechts 25 procent over de dágwaarde. Dat stelt www.bijtellingsvriendelijk.nl

 

Stel de nieuwprijs van een auto op 35 duizend euro. Dan is de fiscale bijtelling 8750 euro per jaar, dat komt bij een belastingdruk van 52 procent neer op een privéafdracht van 4550 euro. Als de zakelijke rijder een auto van vijftien jaar of ouder koopt met een dagwaarde van 6000 euro dan is de fiscale bijtelling 1500 euro. Jaarlijks betaalt de zakelijke rijder dan 780 euro per jaar voor het privégebruik van de auto, een besparing dus van 3770 euro per jaar. Kosten voor onderhoud, afschrijving, verzekering, wegenbelasting en brandstof zijn voor rekening van de zaak of de eigen onderneming.

 

De belastingdienst gaat uit van het feit dat auto’s van vijftien jaar en ouder niet alleen economisch maar ook technisch afgeschreven zijn. Maar de laatste vijftien jaar is de technische vooruitgang zo groot dat daar geen sprake meer van is. Vroeger was een auto bij honderdduizend kilometer aan een revisie toe en tegenwoordig is hij bij die kilometerstand bij wijze van spreken net ingereden.      

 

Er valt winst te behalen voor alle zakelijke rijders die om welke reden dan ook, niet in een nieuwe auto willen of kunnen rijden maar wel een goed en veilig vervoermiddel nodig hebben, tegen zo laag mogelijke kosten.