Het leasebedrijf heeft zich vandaag aangemeld bij het ministerie. Het gaat daarbij niet om financiële steun, zoals Fortis, Aegon en SNS Reaal eerder ontvingen, maar om het garantiefonds. De staat garandeert daarbij leningen die worden afgesloten. ”We hebben het verzoek ingediend omdat het een heel aantrekkelijke manier van financieren is,” zegt een woordvoerder van LeasePlan tegen Het Parool. ”In de huidige markt is er van een gezonde kapitaalvoorziening geen sprake meer.” Gisteren werd bovendien de kredietbeoordeling van Leaseplan verlaagd.
Leaseplan is het eerste bedrijf dat een beroep doet op het garantieplan. Het bedrijf, vooral actief met autolease, kan een beroep doen op het fonds omdat het bedrijf al vijftien jaar een banklicentie heeft bij DNB.
Onder meer gemeenten en provincies hebben bij elkaar 431 miljoen euro geleend aan de autoleasemaatschappij. Volgens het bedrijf is er geen sprake van dat het belastinggeld in gevaar is en in rook opgaat zoals onlangs bij de IJslandse bank Icesave is gebeurd.